WhatsApp Destek

900 ₺ ve üzeri siparişlerinizde KARGO BEDAVA

Sertleşmesi İçin Ne Yapılmalı?

Sertleşmesi için ne yapılmalı? Sorusu sürekli olarak merak edilen bir sorudur. Erkek ya da kadın bireyleri ya da çiftleri cinsel yaşamın herhangi bir fazından almış oldukları doyum ve hazzın oluşmaması ya da azalması olarak tanımlanan şeye cinsel işlev bozukluğu denir. Cinsel işlev bozuklukları ağrılı birleşmeden cinsel isteksizliğe, korku ve kaygıdan, sertleşme bozukluklarına kadar olan geniş bir yelpazedir.

Bu konu kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekilen bir konudur. En yaygın meydana gelen cinsel işlev bozukluklarından biri de sertleşme bozukluğu ya da iktidarsızlık, çoğunlukla cinsel aktivite için peniste yeteri kadar sertlik veya dikleşme elde edilmemesi ya da elde edilse dahi doyum elde edilmeden sonlanması olarak adlandırılan ve tanımlanan bir durumdur.

Sertleşme Bozukluğu

Cinsel ilişkiye girmekte meydana getirdiği sorun sebebi ile bir erkeğin yaşam kalitesini etkileyebilmesinin haricinde, başka hastalıkların da sebebi olabilir. Sertleşme bozukluğu belirtisi penise gerektiği oranda kan gitmemesi olabilen bir kalp ve damar hastalığının neticesinde meydana çıkabilir. Doktorunuz sertleşme olmamasının altta yatan nedenlerine bakabilir ve yaşam tarzınızı tehdit edebilecek unsurların farkında olmanıza ve tedavi ile kontrolün sağlanmasına katkıda bulunabilir, size yardım edebilir.

Sertleşme Bozukluğunun Nedenleri?

Sertleşme bozukluğunun pek çok nedeni bulunuyor. Bu nedenler psikolojik ya da tıbbi nedenler olabilir.

Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Ateroskleroz ( damar sertliği ) periferik damar hastalıkları, hipertansiyon, geçirilmiş kalp krizi ve kalp damar hastalıkları sertleşme bozukluğuna neden olabilir.
  • Diyabet, siroz, yüksek kolesterol, diyabet, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar sertleşmede problem yaratabiliyor.
  • Epilepsi, MS, İnme gibi kimi nörolojik hastalıklar
  • Koah ya da uyku apnesi gibi akciğer hastalıklarında
  • Tiroid hastalıkları ve cinsiyete ait hormonlar ile ilgili olan endokrinolojik hastalıklar
  • Peyronie hastalığı ( penise şeklini veren dokuda bozukluklar ) gibi ürolojik hastalıklar
  • Travma sonrası stres, depresyon, cinsel performans anksiyetesu gibi birtakım psikolojik sorunlar ve psikiyatrik hastalıklar
  • kimi kanser hastalarının tedavisi amaçlı kullanılan birtakım kemoterapi veya radyoterapi süreçleri
  • Bazı ameliyatlar
  • Bazı ilaçlar

Belirtiler

Sertleşme bozukluğu belirtileri genel olarak şu şekilde meydana geliyor:

  • Peniste cinsel ilişkiye girebilecek sertliğin oluşmaması
  • Peniste cinsel ilişkiye elverişli sertliğin elde edilebilmesine rağmen doyum sağlayamadan ilişkinin bitmesi
  • Erken boşalma sebebi ile haz sağlayamadan penis sertliğinin yok olması

Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Sertleşme bozukluğu tanısının haricinde, tedavi edilebilmesi için altta yatan sebebin tespiti de büyük oranda önem taşır. Bu nedenle, tıbbi raporlarınız ve muayenenizin ardından doktorunuz elde edeceği bulgulara göre birkaç tetkik isteyebilir. Bunlarda şu şekildedir:

Kan Ve İdrar Tetkikleri

Sertleşme bozukluğunun sebebinin bazen ortaya çıkabilmesi için kan sayımı, diyabet hastalıkları ile alakalı tetkikler, kolesterol, kimi hormon tetkikleri, karaciğer gibi önem arz eden organların tetkikleri, böbrek organlarının durumunu değerlendiren tetkikler istenebilir.

Renkli Doopler

Bu test penisteki kan damarlarında bulunan kanın akışını analiz etmek için kullanılır.

Ultrason

Bu bir görüntüleme testi, organların bir görüntüsünü elde etmek amacı ile yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. Erektil disfonksiyon durumunda, bu test meydana gelen zayıf kan akışını ve penisin iç yapısında meydana gelen bozukluğu gösterebilir.

Biotesiometri

Bu test uyarılmanın ardından ereksiyonu sağlayan sinir fonksiyonunu test etmek amacı ile elektromanyetik titreşim kullanır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çoğunlukla altta yatan nedenin tedavi edilmesi ile başlayan bir süreçtir. Doktorunuz, sertleşme bozukluğunun nedeni olarak başka bir hastalığı tespit etmesi dahilinde sizi başka bir branşa gönderebilir. Doktorunuz bunun yanı sıra, sertleşme bozukluğu adına sizinle ilaç tedavisine de başlayabilir.

Gerekli görülen durumlarda cerrahi tedavilerin de seçenekler arasında olduğu sertleşme bozukluğu tedavilerinde, doktorunuz bazı durumlarda bazı cihaz tavsiyelerinde de bulunabilir. Ereksiyon sağlayıcı olan yardımcı cihazlar; bazı hastalara vakum pompaları ve diğer geriye kalan cihazları önerebilir.

Penil implant; cerrahi yöntemler ile birlikte penis içerisine yerleştirilen implantlardır. Sertleşme problemi başarılı cinsel teması sağlayamama yeteri kadar sertlik düzeyine ulaşamama veya bu sertliği yeteri kadar sürdürememe durumuna sertleşme bozukluğu denir.

Erken boşalma ve kısırlık bununla aynı anlama gelmez. 40 yaş ve üstü olan erkeklerde bu hastalık daha sık meydana geliyor. Sertleşme problemi yaşayan erkeklerin diğer cinsel fonksiyonları genellikle normaldir.

08 Şub 2022 10:22

    © 2024 Ekol Eczane İtriyat Ürünleri. Tüm hakları saklıdır.

    kartlar